EU-marknadens alltmer öppna gränser med nya marknader möjliggör för allt fler företag att expandera sin försäljning bortom den svenska marknaden. Med nya förtjänst möjligheter tillkommer också mer regler och specifikt momsrapportering att hålla koll på. Idag är det alltmer vanligt för svenska företag att vara momsregistrerade i en eller flertal EU-länder och för den som precis påbörjar sin expansionsresa kan det vara nyttigt att ha koll på bokföringen av försäljningen från start.

Med denna guide vill vi hjälpa företagaren och redovisningskonsulten som arbetar i Fortnox med att hitta rätt och sätta en bra grund för den löpande bokföringen som berör de momsregistrerade länder man verkar i.

 

Vad ska man tänka på för moms och försäljningskonton?

Det allra viktigaste är att man allokerar särskilda konton för försäljning samt den utgående momsen som hör till.
Exempelvis, om bolaget är momsregistrerad i Norge behöver all Norsk försäljning konteras på ett specifikt konto, exempelvis 3031. Den utgående momsen för den norska försäljningen, som är 25%, behöver också konteras på ett särskilt allokerat konto, exempelvis 2619.

 

 

Börja med att skapa momskoder och konton

Det första man behöver göra är att skapa konton samt egna momskoder för varje land och momssats som bolaget är momsregistrerad i.  Klicka på Inställningar > Bokföring > Moms samt Skapa Ny.

Välj momssats och klicka på Spara. Nu har en ny momskod skapats som i detta fall en kod MP8 som kan kopplas och konfigurera utifrån behov.

Nästa steg är att skapa de konton som kommer användas för momsen samt försäljningen.

Klicka på Kontoplan under Register, högst upp till höger.
Skapa nytt konto för momsen, exempel 2619 och klicka på Spara.

 

 

Sammankoppla momskontot med försäljningskontot

Skapa ett nytt konto återigen, denna gången för försäljningen. Här är det viktigt att sammankoppla den nya momskoden som precis skapades. Detta sparas i systemet, så att varje gång en försäljning bokförs på konto 3031- Norge försäljning, så lander det på den utvalda, nya momskoden MP8.

Ställ in förvald momskonto

Slutligen behöver vi instruera systemet i att koppla samman försäljningskonto 3031 med momskonto 2619. Då vi redan har momskod MP8 länkad med 3031, behöver vi nu länka MP8 med 2619.

Klicka på Inställningar > Bokföring > Förvalda konto. Under Moms ser vi nu en tom ruta för momskoden MP8. Fyll i med konto 2619 och klicka på Spara.

 

Nu är konfigureringen klar och nästa gång en kundfaktura skapas för en norsk kund och försäljningskonto 3031 används, kommer allt landa rätt.

 

 

 

Hoppas det hjälpte er en bit på vägen, allt gott! 🙂


1 kommentar

Anna Romlöv · 2020-02-20 kl. 8:08 f m

Hej!
En fråga, fungerar detta även när fakturor skapas via ordermodul från ebutik där man också använder Fortnox lagerfunktion?
Dvs kan vi skapa olika fsg kto (med ev olika momskoder) för olika länder och att detta konto sedan väljs vid skapande av faktura från order trots att vi i vårt artikelregister endast kan använda ex ett kto för export, ett kto för EUhandel etc?
Vänliga hälsningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *