Shopify guide - Hur du startar en Shopify butik

Som vi nämnt i tidigare inlägg så är tröskeln väldigt låg för att starta en egen Shopify Butik. Men hur går det till egentligen? Jo, det kommer vi att gå igenom i detta inlägg. Att starta en e-handelsbutik via Shopify är väldigt enkelt, men för att lyckas så måste du vara villig att lägga mycket tid och energi.

För att starta en webbutik på plattformen så behöver du även starta ett företag. Detta innebär att du behöver välja företagsform, arbeta med bokföring, moms och andra administrativa uppgifter.

Här kan du läsa mer om att starta ditt eget företag för dropshipping. Vi kommer att gå igenom:
* Hur du gör en affärsidé.
* Olika sätt att bedriva din butik.
* Hur du öppnar din butik på Shopify samt saker att tänka på.
* Marknadsföring och varför det är viktigt.


Affärsidé
Det är bra för alla företag att upprätta en affärsidé och en affärsplan, detta gäller också för din Shopify butik. En affärsidé är ett dokument som beskriver företagets verksamhet. I en affärsidé så behandlar du följande frågor:
1. Produktidé - Vad ska du sälja?
Tänk ut vilken produkt du ska sälja, det finns olika sätt att hitta produkter. Du kan till exempel kolla upp nyckelord för att se hur många människor som söker på en specifik vara. Efter detta kan du kolla på Shopify, Amazon och eBay för att se hur stor konkurrens det finns och vad konkurrenterna erbjuder.
2. Kundbehov - Vilket behov uppfyller produkterna som din butik säljer?
Tänk på vilka behov kunderna har som blir tillfredsställda av din produkt.
3. Målgrupp - Vem är kunderna?
En målgrupp kan vara till exempel: Kvinnor i Stockholm som är 20-35 år gamla och modeintresserade. Tänk ut vilka kunder du ska sälja till. Efter att du har identifierat dina kunder så kan du utforma marknadsföring som är anpassat till din målgrupp på de kanalerna där du når din målgrupp.
4. Resurser - Vilka resurser behövs för att starta din Shopify butik?
Det kan handla om resurser ekonomiskt, men även kunskapsmässigt. Du kan behöva pengar för att bedriva marknadsföring, bli medlem i Shopify och annat. Du behöver även kunskaper om hur du ska marknadsföra din produkt och så vidare.
5. Konkurrenter - Hur står du till i jämförelse med dina konkurrenter?
Det är fördelaktigt om du kan erbjuda någonting som dina konkurrenter inte kan. Om du har högre priser än dina konkurrenter så kan dina kunder vända sig till en annan webbutik. Kolla på dina konkurrenter för att få inspiration och en uppfattning om priser, leveransvillkor osv.

Olika sätt att bedriva din butik
Du kan driva en butik på Shopify genom att använda olika metoder, vi kommer främst att gå igenom dropshipping och att tillverka varor efter beställning. Med båda dessa metoderna så är det viktigt att hitta leverantörer som erbjuder kvalitets varor och bra leveranstider.

Tillverka varor efter försäljning
Det finns många företag som tillåter dig att sälja kläder med eget tryck efter beställning. Kunden beställer ett klädesplagg som du har ute i din Shopify butik, du skickar vidare beställningen till leverantören, leverantören lägger ditt tryck på klädesplagget och skickar det direkt till kunden. Detta innebär att du inte behöver så mycket pengar för att komma igång med din affär. En fördel med att sälja kläder med eget tryck är att det stärker ditt varumärke. Jämför olika företag som erbjuder så kallad “Print-on-demand” och hitta leverantören som passar dig bäst.

Dropshipping
Det är väldigt enkelt att starta en Shopify affär genom att arbeta med dropshipping. Dropshipping innebär att kunderna köper produkter från din Shopify butik, du skickar beställningen till din leverantör och leverantören skickar produkten direkt till kunden. Som med att tillverka varor efter beställning så innebär detta att du inte behöver investera i lager för att komma igång. Det finns företag som till exempel Oberlo eller Yakkyofy som hjälper dig med dropshipping. Dessa företag hjälper dig att hitta leverantörer som har alla produkter du kan tänka dig. Oberlo kan ha leveranstider på upp till 30 dagar medan Yakkyofy är betydligt mycket snabbare än så. Yakkyofy har följande funktioner: Möjlighet att lägga ditt varumärke på förpackningen, leverantörer som erbjuder kvalitetsprodukter till bra priser, automatisering av tidskrävande processer och mycket mer. Både Oberlo och Yakkyofy är integrerade med Shopify, så du kan väldigt enkelt lägga till produkterna på din Shopify butik. Öppna din butik på Shopify

När du har utformat din affärsidé och valt en metod så är det dags att registrera dig på Shopify.
Det finns en 14-dagars gratis provperiod som du kan använda dig av innan du måste betala för ditt medlemskap. Registrera dig på hemsidan och påbörja din provperiod. När provperioden är slut så finns det olika planer att välja mellan. Om du är en nybörjare så bör “Basic Shopify” planen räcka för dig, den kostar $29 i månaden.

Det finns olika teman att välja mellan för din Shopify butik, några teman är gratis och andra kostar. Efter att du har valt tema och hur din affär ska se ut så är det dags att lägga till produkter. Du lägger till produkterna och sedan är du redo att sälja. I början så kan du använda dig av Shopify domänen, men när företaget växer så kan det vara en bra idé att skapa en egen hemsida med ett eget domännamn.

Saker att tänka på innan du öppnar din butik:
* Prissättning
Det är viktigt att sätta rätt priser på dina produkter. Du måste sätta tillräckligt höga priser för att gå på vinst men om priserna är för höga kan kunderna vända sig till dina konkurrenter. Om det finns mycket konkurrens i din produktkategori så kan pris vara en avgörande faktor.
* Frakt
Du behöver även avgöra hur du ska behandla priserna för frakt. Det är vanligt att erbjuda gratis frakt eller ta ett fastpris för frakten. Om du erbjuder gratis frakt så bör du inkludera fraktkostnaderna i priset av din produkt. Använder du fastpris så bör du räkna ut genomsnittliga fraktkostnaden. Vid fastpris så kommer du förlora pengar från de dyrare leveranserna och tjäna pengar på de billigare leveranserna, men det bör gå jämt ut i slutändan.
* Produktkvalitet
Många människor som bedriver en webbutik via Shopify säljer produkter från Kina eller liknande länder. Du måste hitta en leverantör som erbjuder bra priser men ändå levererar en kvalitativ produkt. Hitta recensioner på din leverantör och produkterna som erbjuds. Om dina produkter håller en låg kvalitet så minskar chanserna att din butik lyckas.

En video som visar hur du navigerar Shopify och startar din butik.
https://www.youtube.com/watch?v=B2h611DKbew&ab_channel=TatianaJames

Marknadsföring
När du har kommit till detta steg har du redan öppnat din Shopify butik, hittat leverantörer och utformat en affärsidé. Nu är det dags att finslipa din butik genom att arbeta med innehållsmarknadsföring och sedan arbeta med annonsering för att skaffa nya kunder. Även om du har en attraktiv butik med bra produkter så spelar det ingen roll om ingen vet att du finns. Efter att du har genomfört de sista stegen så kommer du ha öppnat en Shopify butik och marknadsfört den till allmänheten.

* Innehållsmarknadsföring
När du driver en webbutik via Shopify så är innehållsmarknadsföring väldigt viktigt. Kundernas enda uppfattning om dina produkter kommer från dina produktbeskrivningar, bilder och videos. Skriv tilltalande produktbeskrivningar som upplyser kunden om produktens egenskaper på ett intressant eller underhållande sätt. Skapa en kreativ video som visar din produkt, studier har visat att kunder blir mer benägna till köp om det finns en video. Snygga bilder får även din produkt att bli attraktivare i kundernas ögon. Kvalitativt och engagerande innehåll ökar försäljningen för din produkt, fundera på att anlita professionell hjälp när du skapar innehåll till din butik.

* Annonsering
När du har skapat bra innehåll på din butik så behöver du annonsera för att kunder ska kunna hitta din butik. Marknadsför din butik genom att annonsera på sociala medier som till exempel Instagram och Facebook. Du kan även använda dig av betalda annonser på sökmotorer som Google. Sökmotormarknadsföring och annonsering via sociala medier är bra sätt att driva nya kunder till din butik.

Att arbeta med marknadsföring kan kännas komplicerat i början, men med erfarenhet så kommer även resultaten att öka. Ett bra sätt att lära sig grunderna för marknadsföring är att ta en grundläggande kurs. Det finns en gratis kurs via Google som även ger dig ett certifikat.

Sammanfattning
Det är enkelt att starta en Shopify butik, men svårare att bli framgångsrik. Börja med att formulera en affärsidé, hitta produkter och leverantörer samt registrera dig på Shopify. Innan du öppnar butiken på Shopify så kan det vara bra att tänka på prissättning, frakt och kvalitet. När du har gått igenom alla dessa steg så har du startat din butik, då gäller det bara att hitta kunder. För att din butik ska lyckas så behöver du marknadsföra den. Du behöver arbeta med produktbeskrivningar, videos och bilder för att presentera dina produkter och framhäva de starka sidorna. Annonsera även genom  sökmotorer och sociala medier för att driva trafik till din butik. Om du erbjuder trendiga varor som håller en hög kvalitet och även lyckas med din marknadsföring så har du bra förutsättningar för att lyckas inom e-handel.

Är du intresserad av att starta en egen webbutik via Shopify? Använd våran guide för att komma igång så snart som möjligt!

Share:

Liknande blogginlägg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar