WooCommerce guide - Hur du startar en butik med WooCommerce

WooCommerce grundades 2011 och är en tilläggstjänst till Wordpress. Plattformen hjälper dig att starta en e-handel butik på din, befintliga eller nyskapade, Wordpress hemsida. Tillägget har ett team med professionella utvecklare bakom sig och ägs av Wordpress. WooCommerce är en av de mest populära e-handel lösningarna åt Wordpress hemsidor, det finns massvis med funktioner och teman som kan anpassas till alla olika sorters branscher.

I förra inlägget diskuterade vi hur du kommer igång med Shopify, mycket av det vi diskuterade gäller även för dig som driver e-handel via WooCommerce. Shopify är en utmärkt standardlösning för e-handel medan WooCommerce kan vara snäppet svårare att använda. Idag kommer vi att gå igenom, steg för steg, hur du startar en butik med WooCommerce.

För att komma igång med WooCommerce så behöver du gå igenom fyra olika steg:
1. Välja ett tema som passar din e-handel butik.
2. Skaffa ett domännamn och ett webbhotell.
3. Installera Wordpress.
4. Installera WooCommerce.

Efter att vi har gått igenom hur du kommer igång med WooCommerce så kommer vi kort förklara varför WooCommerce är ett bra val.


Välja tema
Att välja ett tema är väldigt viktigt när det kommer till din webbutik. Temat visar hur din hemsida kommer att se ut, hitta ett tema som stämmer överens med dina produkter. Du kan hitta WooCommerce officiella teman här. Det är även möjligt att hitta teman från en tredje part, men köp bara teman från välkända utgivare för att undvika problem.
Ta din tid när du väljer tema då det kan vara omständigt att byta. Sök igenom de olika alternativen som finns tillgängliga, tänk på att alla delar av hemsidan ska vara stilfulla och se bra ut.
Om din hemsida ser professionell ut som en helhet så kommer det att bidra till ökad konvertering.
Eftersom att helhetsintrycket är viktigt så bör du hitta teman som är anpassade till många enheter som mobiler och surfplattor.

Viktiga saker att tänka på när du väljer tema:
https://www.youtube.com/watch?v=xvIK52dmN5w&ab_channel=ThemeIsle%3AWordPressTutorials%26Reviews

Domännamn och webbhotell
När du driver en hemsida via Wordpress så måste du använda din egen server (webbhotell) och ett eget domännamn. Detta kommer kräva en liten investering, priserna är dock väldigt rimliga och du kan komma undan med att betala några hundra kronor. Det är väldigt enkelt att köpa ett domännamn från välkända aktörer som GoDaddy, du kan även köpa webbhotell där. Några andra etablerade leverantörer för webbhotell är: Oderland, Templ, och Kinsta.

Templ och Kinsta är webbhotell som är skräddarsydda för Wordpress hemsidor och hjälper dig med installationen, vilket gör dessa två leverantörer till utmärkta val. Kostnaderna för ett webbhotell kan variera väldigt mycket beroende på olika faktorer, men generellt så betalar du 150-300 kronor per månad för en liten hemsida. Domännamnet är alltså namnet på din hemsida, tänk efter innan du väljer domännamn.

Installera Wordpress
Eftersom att WooCommerce är en tilläggstjänst på Wordpress så måste du driva din hemsida genom Wordpress. Att installera Wordpress kräver lite tekniska kunskaper och kan vara komplicerat om du inte vet vad du ska göra. Det absolut bästa alternativet är att använda Templ eller Kinsta som leverantörer för ditt webbhotell så sköter dom installeringen av Wordpress åt dig.  Om du ändå känner att du vill sköta installeringen av Wordpress själv så finns det steg-för-steg instruktioner här.

Installera WooCommerce
När du har installerat Wordpress så är det väldigt simpelt att installera tillägget WooCommerce. Du går in på din Wordpress panel och trycker på: Tillägg>Lägg till nytt>Hitta WooCommerce>Installera nu>Aktivera.
Det är alltså väldigt enkelt när du väl har kommit så här långt. Efter att du har installerat WooCommerce så kan du, utan svårigheter, lägga upp produkter på din nya webbutik och sedan marknadsföra dem. Vid detta steg är du alltså helt klar och driver en webbutik på Wordpress med WooCommerce!

Varför WooCommerce
Det finns många orsaker att välja WooCommerce som din plattform för e-handel. En av de största orsakerna är att det finns många tillägg som underlättar arbetet för dig och förbättrar din webbutik. Vissa tillägg kostar pengar och andra är gratis, men det finns ett stort utbud av tillägg med alla möjliga funktioner som förbättrar din butik. Några praktiska tillägg är:
* Ett tillägg som låter kunder lämna recensioner på dina produkter, du kan sedan visa upp produkterna på din hemsida för att locka in nya kunder. Detta tillägg heter WooCommerce Product Reviews Pro.
* Ett tillägg som skapar ett lojalitetsprogram för din butik. Vi har tidigare diskuterat hur viktigt det är att arbeta för långsiktiga kundrelationer, Afilliate For WooCommerce hjälper dig med detta.
* Ett tillägg som hjälper dig få dina kunders e-post så att du kan använda dig av e-mail marketing. Detta gratis tillägg heter Optinmonster och kan hjälpa dig få fler kunder.

Dessa fantastiska tillägg som ökar konverteringen och underlättar ditt arbete är en stor orsak att välja WooCommerce.

Sammanfattning
Det är alltså väldigt enkelt att börja använda Wordpress och WooCommerce för att driva en webbutik. Du behöver enbart hitta ett passande tema, domännamn och webbhotell, och till sist installera Wordpress och WooCommerce. Det finns många fördelar med WooCommerce, men de största fördelarna är de praktiska tilläggen som kan förbättra din butik på många olika sätt. Använd denna guide för att starta din WooCommerce butik redan idag!

 

Share:

Liknande blogginlägg

Inga kommentarer

Lämna en kommentar