Bästa strategierna för likviditetshantering

I föregående inlägg diskuterade vi, bland annat, att tillväxtföretag ofta lider av likviditetsbrist. Idag kommer vi att gå igenom hur du kan följa olika strategier för att effektivt hantera företagets likviditet. Likviditetsbrist är en av de största orsakerna till att små företag misslyckas och en primär orsak till att företag får slut på pengar är begränsade kunskaper när det kommer till likviditetshantering. Ett växande företag behöver göra strategiska och medvetna beslut för att utnyttja sina resurser på det bästa sättet.

Företaget kan ha ett positivt resultat och ändå ha ett likviditetsunderskott. Likviditetshantering handlar om att kontrollera företagets inbetalningar och utbetalningar, samt se till att företagets likviditet inte är för låg eller för hög. Du utnyttjar pengarna bäst genom att investera dem, men du måste ha tillräckligt med kapital för att täcka alla utbetalningar. Du bör använda olika strategier för att få en överblick av, och medvetet kontrollera, företagets likviditet.

I detta inlägg visar vi hur du kan hantera företagets likvida medel genom att:

  • Upprätta en likviditetsbudget och uppdatera den regelbundet
  • Planera dina investeringar
     

 

Likviditetsbudget
En likviditetsbudget är en uppställning som visar företagets kortsiktiga betalningsförmåga. Att upprätta en likviditetsbudget är viktigt för alla företag, men är extra viktigt för ett tillväxtbolag. Gör en budget som täcker varje månads inbetalningar och utbetalningar. När du följer en budget så märker du snabbt om likviditeten är låg, sedan kan du hitta ett sätt att samla kapital.

Du kan upprätta en likviditetsbudget genom tre enkla steg (tänk på att inkomster & utgifter inte är detsamma som inbetalningar & utbetalningar):
 

  1. Börja med att skriva den ingående behållningen (hur mycket pengar företaget har i början på första månaden).
  2. Skriv sedan ner alla inbetalningar för den kommande månaden. Det kan till exempel handla om  betalningar från kunder, lån och andra inbetalningar.
  3. Till sist skriver du ner alla utbetalningar för den kommande månaden. Tänk noga igenom alla utgifter som företaget kan ha.

 

Om du tar ingående behållningen, adderar inbetalningarna och subtraherar utbetalningarna så blir resultatet den utgående behållningen (utgående behållningen denna månad är ingående behållningen för kommande månad). Den utgående behållningen visar hur mycket likvida medel företaget kommer att ha i slutet av månaden.


Om resultatet är negativt så innebär det att du inte kommer att ha tillräckligt mycket likvida medel för att betala företagets utgifter. Du bör, i förväg, utforska olika alternativ för finansiering så att du har en plan om företagets likviditet minskar. Använd budgeten för att förutspå en kommande likviditetsbrist och säkerställa att de investeringar du gör inte kräver för mycket kapital.

En kort video som ger en grundläggande förklaring av likviditetshantering.

Planera dina investeringar
Din förmåga att planera din ekonomi och fatta rätt beslut är avgörande för att lyckas med ditt företag. Om du inte besitter de kunskaper som behövs bör du söka råd eller anlita hjälp från en erfaren ekonomichef. Du behöver analysera hur mycket du kommer att tjäna på olika investeringar, göra en riskanalys och tänka på kostnaden av investeringen.

Efter att ha identifierat de bästa områdena att placera kapital bör du göra en medveten investering med företagets likvida medel i åtanke. Investeringar i fel områden och dåligt planerade investeringar är två stora orsaker till likviditetsbrist. En stor del av likviditetshantering handlar om att planera dina investeringar.Annat som påverkar din likviditet
Det finns många saker som påverkar likviditeten, vanliga orsaker till lågt kassaflöde är till exempel kredittid och prissättning.


Kredittid
Se till att dina kunder inte har för långa kredittider eller betalar sina fakturor sent. Kolla även med dina leverantörer om du kan förlänga din kredittid. Om du låter dina kunder betala för sent så finns det en chans att de  kommer utnyttja det. Din likviditet förbättras av att minska kredittider och se till att kunder betalar i tid.


Prissättning
Om du tar för lågt betalt för dina varor eller tjänster så  behöver du höja priserna för att öka vinstmarginalen. Finns det en hög efterfrågan och du erbjuder en kvalitativ produkt så brukar kunderna vara villiga att betala högre priser. Var inte rädd för att ta ut rättvis ersättning i utbyte mot din verksamhets produkter.

En grundlig video som ger en övergripande förklaring av grunderna inom likviditetshantering

 

Sammanfattning

Likviditetshantering handlar om hur du hanterar dina inbetalningar och utbetalningar. För att undvika ett likviditetsunderskott så bör du upprätta en likviditetsbudget. En budget ger dig en överblick av företagets ekonomi och hjälper dig planera. Att planera dina investeringar är viktigt för att undvika en brist på tillgängliga resurser.

Om du driver ett tillväxtbolag så behövs goda kunskaper inom företagsekonomi och administration. Anlita erfarna konsulter och rådgivare om du inte är självsäker på ämnet. Även om du får rådgivning så kan det vara bra att genomföra en grundläggande utbildning inom företagsekonomi.Använd dessa strategier för att hålla koll på ditt företags likvida medel!

Kan du tänka dig några tillfällen när likviditetshantering hade hjälpt ditt företag?

Share:

Liknande blogginlägg

Hur du hanterar ett tillväxtföretag

 

Ett tillväxtföretag är ett företag som år efter år, …

Vad är E-commerce Automatisering?

E-handlare utför hundratals, om inte tusentals, små, repetitiva arbetsuppgifter varje …

Artificiell intelligens är här för att stanna

Vi lever i en tid där inom bara några …

Kommentarer

Lämna en kommentar